Oftalmologii avertizeaza ca glaucomul nu se vindeca, dar cu tratament poate fi prevenita orbirea
Oftalmologii avertizeaza ca glaucomul este o boala progresiva care dureaza toata viata si pentru care nu se cunoaste niciun tratament, insa daca boala a fost depistata precoce, poate fi prevenita aparitia orbirii daca se aplica un tratament corect si continuu.
Glaucomul este o problema sociala atata timp cat produce infirmitate ireversibila, a declarat profesorul Benone Carstocea, presedintele Societatii Romane de Oftalmologie, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia simpozionului “Glaucomul, o problema medicala si sociala”.
La aceasta reuniune, oftalmologii au atras atentia oamenilor sa nu se lase inselati de cei care sustin ca boala poate fi vindecata si sa cumpere tot felul de produse recomandate in acest sens.
“Este foarte important ca pacientii sa mearga periodic la control, la medicul oftalmolog, mai ales daca in familie exista rude care au aceasta boala. Dupa 40 de ani, controlul trebuie realizat periodic. Astfel, presiunea intraoculara si afectarea campului vizual pot fi monitorizate, luand in considerare faptul ca glaucomul se poate agrava fara ca pacientul sa-si dea seama, intrucat nu este o boala dureroasa”, a adaugat profesorul Carstocea.
Orice pierdere a vederii care s-a produs inainte de diagnosticarea glaucomului si inceperea tratamentului este ireversibila, insa depistarea precoce a bolii, un tratament corect, continuu, sub supraveghere medicala permite ca in 90 la suta din cazuri sa poata fi pastrata capacitatea functionala a vederii pe toata durata vietii.
Potrivit oftalmologilor, in glaucom sunt distruse progresiv fibrele nervului optic, nerv responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrangerea treptata a campului vizual si in final se poate ajunge la orbire.
La nivel mondial, se estimeaza ca numarul bolnavilor de glaucom oscileaza intre 65 si 105 milioane, dintre care 10 la sutasunt deja in stadiul de orbire bilaterala.
In Romania, nu exista statistici oficiale. La nivel european, statisticile arata ca ar fi aproximativ 7,5 milioane de cazuri de glaucom raportat la o populatie de un miliard. Extrapoland datele de la nivel european,numarulbolnavilor din Romaniaar putea fiaproximat la140.000.
Specialistii nu cunosc inca exact cauza producerii glaucomului. Boala se asociaza de cele mai multe ori cu o presiune crescuta in ochi, cauza fiind drenajul deficitar al unui fluid numit tumoare apoasa. Oftalmologii au ajuns la concluzia ca anumite persoane au sansa sporita de a face glaucom. Este vorba de persoane care au peste 40 de ani,cu antecendente de glaucom in familie, care au fost depistati anterior cu presiune intraoculara crescuta, care sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, dureri de cap de tip migrenos, miopie avansata sau altele.
Diagnosticarea glaucomului poate fi realizata destul de simplu. Din pacate insa, intrucat nu exista niciun simptom privind aparitia bolii, depistarea acestuia poate fi realizata numai printr-un control oftalmologic anual.
Nu exista medicamente capabile sa vindece glaucomul, in sensul ca vederea pierduta prin aceasta maladie nu poate fi redata, in schimb toate medicamentele utilizate in prezent in tratarea glaucomului reusesc sa opreasca sau sa intarzie agravarea bolii, prevenind astfel aparitia orbirii. Ele fac acest lucru prin scaderea presiunii intraoculare indiferent de forma de glaucom. De aceea, diagnosticarea la timp a bolii, atunci cand vederea nu este mult afectata, este esentiala, a mai spus profesorul Carstocea.
In Romania, exista un corp medical foarte bine pregatit, astfel ca orice specialist ar putea sa-si dea seama de aparitia acestei maladii. “Din pacate, mai prost stam cu echipamentele, existand inca spitale si policlinici de stat cu aparatura veche de peste 130 de ani”, a adaugat presedintele Comisiei de oftalmologie.
Acesta spus ca pentru dotarea tuturor unitatilor de oftalmologie cu echipament modern ar fi necesara alocarea a 100 de milioane de dolari. Desi cele mai multe cazuri de glaucom apar la 40 de ani, exista si situatii in care afectiunea a fost depistata la tineri cu varste intre 18 si 20 de ani (glaucom juvenil sau congenital cu debut tardiv). De aceea, chiar daca putini oameniaccepta ideea, ar fi bine caun control al ochiului sa fie realizat macar anual.
Dupa depistarea bolii, tratamentulse face toata viata. Oftalmologii sustin ca este necesara monitorizarea computerizata a bolnavului cu glaucom, astfel ca sa poata fi urmarita evolutia bolii de la un caz la altul.
Glaucomul este considerat a doua cauza de orbire dupa cataracta, aceasta din urma insa fiind o afectiune care poate fi tratata. Potrivit oftalmologilor,glaucomul nu ar trebui sa prezinte o problema pentru nimeni daca este urmat un tratament corect, astfelca orice persoana cu aceasta afectiunepoate duce o viata normala si activa fara riscul de a orbi daca are o legatura permanenta cu medicul oftalmolog.
Sursa articolului: http://www.mediafax.ro/social/oftalmologii-avertizeaza-ca-glaucomul-nu-se-vindeca-dar-cu-tratament-poate-fi-prevenita-orbirea-348223